Avrupaİmam Ali Hamaneyİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney: Nükleer Anlaşma Konusunda Avrupalılardan Tamamen Umudunuzu Kesin

Dünya Müslümanlarının ve Mustazaflarının İmamı Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney, Amerika’nın nükleer anlaşma Bercam’dan çekilmesi ardından Avrupa’nın çalışmalarını eleştirerek, “geliş gidişler ve anlaşma imzalamanın sorunu olmadığını, fakat onlara kesinlikle umut bağlamamak ve güvenmemek gerektiğini” önemle vurguladı.

Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney, Rehberlik Bilgeler Meclisi üyelerini kabul ettiği görüşmede, ülkenin durumu, İslam Cumhuriyeti nizamının siyasi ve devrimci gücü ve sloganlarının bölgeye yayılması hakkında kapsamlı bir analiz yaparak, nükleer anlaşma konusunda Avrupalıların durumuna ve çalışmalarına işaretle, şöyle dedi:”Avrupalılar tüm vaatlerine rağmen, pratikte Amerika’nın yaptırımlarına bağlı kaldılar, hiçbir girişimde bulunmadılar ve bundan sonra da İslam cumhuriyeti için bir şey yapmaları uzak bir ihtimaldir, bu yüzden Avrupalılardan tamamen umudu kesmek gerekir.”

Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney, ABD ve Siyonist rejim dışında herhangi bir ülkeyle etkileşim ve müzakere yolunun kapalı olmadığını vurgulayarak, “Başta ABD ve birkaç Avrupa ülkesi olmak üzere İslami düzene karşı düşmanlık bayrağı taşıyan ülkelere güvenmemek gerekiyor. Zira onlar açıkça İran halkına düşmanlık yapıyorlar” değerlendirmelerinde bulundu.

Fransa, İngiltere ve Almanya’dan oluşan Avrupa troykasının Washington’un Bercam nükleer anlaşmadan çekilmesi ardından sergiledikleri başarısız performans, ayrıca İran’ın savunma gücü ve bölge gelişmelerine karşı izledikleri siyaset, onların Amerika ile paralel hareket ettiklerini gösteriyor.

Avrupalılar Bercam ile ilgili ilan ettikleri siyaset çerçevesinde taahhütlerine bağlı kalacaklarını ilan ettiler ve hatta bu bağlamda doları bypass edecek özel bir mali mekanizma oluşturmaya ve böylece İran ile ekonomi bağların kopmamasını sağlamaya çalıştılar fakat pratikte bunu başaramadılar.

Avrupalılar Amerika’nın Bercam nükleer anlaşmadan çekilmesinden doğan sorunlar ve ekonomi sıkıntıları telafi vaatlerine rağmen, pratikte hiçbir girişimde bulunmadılar ve bu süreç Avrupalılara olan kötü yaklaşımı daha da yoğunlaştırdı.

Amerika’nın nükleer anlaşmadan çekilmesinden tam bir yıl sonra, İran Avrupa’ya tanıdığı sürede pasif tutumlarının devam etmesi ardından mayıs 2019’da Bercam nükleer anlaşmadaki sorumluluklarını 3 adımda hafifletmeye başlayınca bu sefer Avrupa tarafı Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron liderliğinde daha fazla çalışmaya başladı.

Bu çalışmalar Macron’un sürekli İran İslam cumhuriyeti cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile telefon görüşmeleri ile zirveye ulaştı ve sonuçta Fransa tarafından İran’a bir öneri sunuldu. Bu öneri her ne kadar Bercam’ın gerçekleri ile de örtüşmese de yine Amerika’nın muhalefeti sayesinde şimdiye kadar gerçekleşememiştir.

Fransa’nın İran’a 15 milyar dolarlık önerisi veya planı Amerika’nın kesin muhalefeti ile karşılaşırken üstelik bazı uzmanlara göre de pratikte Avrupa’nın Bercam sorumlulukları ile uyuşmuyor üstelik İran’a mali yükü de olacaktır. Bercam nükleer anlaşmasında İran’a önemli olan konu ise petrolün satışı ve parasının ülkeye girmesidir.

Avrupa yetkililerinin İran ile sürekli yaptıkları ve hatta halen Birleşmiş Milletler genel kurul yan etkinlikleri çerçevesinde ve kulisinde İran İslam cumhuriyeti cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile gerçekleştirdikleri görüşmeler yoğun bir şekilde devam etmesine rağmen İran’ın isteklerini karşılayamıyor.

Bercam’a taraf olan 3 Avrupa ülkesi İran’ın taahhütlerini hafifletme adımlarını frenlemek için birçok görüşme gerçekleştirdiler fakat sonuçta yine Amerika karşısında güçsüz ve aciz kalırlarsa İran tarafından taahhütleri azaltma siyaseti devam edecektir.

İran’ın 3 adımda sorumluluklarını azaltma siyaseti, Tahran’ın Avrupa’ya güvenmediğini gösteriyor, nitekim Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney’in de buyurduğu gibi, “Eğer Avrupalılar Amerika’nın İran’a karşı yaptırımlarına bağlı kalırlarsa, onlardan ümidi kesmek gerekir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir