Irakİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Ali Şemhani: İran ile Irak’ın Birbirinden Ayrılması Mümkün Değil

Iraklı yetkililerle görüşmek üzere Bağdat’ta bulunan İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “İran ile Irak’ın birbirinden ayrılması mümkün değil” ifadesini kullandı.

Iraklı yetkililerle görüşmek üzere Bağdat’ta bulunan İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, kişisel Twitter hesabı üzerinden şöyle bir yazı paylaştı:

“Bağdat Havalimanı’na girdiğim zaman kardeşlerim Şehit Korgeneral Süleymani ve Ebu Mehdi el-Mühendis’in olmayışı canımı acıtarak, gözyaşlarıma kapıldım. Bu iki aziz ve değerli şehidin kanı İran ve Irak milletleri arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarının daha da pekişmesine neden olacak.”

Şemhani ayrıca attığı tweette “İran ile Irak’ın birbirinden ayrılması mümkün değil” ifadesini kullandı.

İslam İnkılabı Rehberi Özel Temsilcisi olarak Irak’a giden Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Amiral Şemhani, başkent Bağdat Havalimanı’na giriş yaptığı sırada, Irak ziyareti kapsamında İran-Irak ilişkilerinin geliştirilmesi hakkında fikir alışverişinde bulunacaklarını söyledi.

İRNA Bağdat muhabirine açıklamalarda bulunan Amiral Şemhani, Irak’a yaptığı ziyaret çerçevesinde Iraklı siyasi yetkililerin yanı sıra Şii, Sünni ve Kürt grupların önde gelenleri ile ikili ilişkilerin güçlenmesini ele alacaklarını ifade etti.

Irak Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Parlamento Başkanı ve diğer siyasi yetkilileri ile bir araya geleceğini kaydeden İranlı üst düzey yetkili, İran’ın Saddam rejiminin 2003’te devrilmesinden bu yana dost ve komşu Irak ile yakın iş birliği içinde olduğunu dile getirdi.

Korona virüsünün bölgede yayıldığına dikkati çeken Amiral Şemhani, ‘Korona ile ilgili gerçek ve duyumlar arasında fark var. Gerçek, İran’da bu hastalığı yenebilecek gerekli ve yeterli sağlık malzemelerinin bulunmasıdır’ diye ekledi.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Falih Feyyaz, Bağdat Havalimanı’nda Amiral Şemhani’yi karşıladı.

Amiral Şemhani’nin Irak ziyareti kapsamında Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, İşleri İlerletme Hükümeti Başkanı Adil Abdülmehdi ve Irak Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi ile ikili siyasi, güvenlik ve ekonomik ilişkileri masaya yatırması bekleniyor.

Amiral Şemhani, ziyareti sırasında Irak parti ve kuruluşlarının üst düzey yetkilileri ile de görüşerek fikir alışverişinde bulunacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir